jakt

På jakt efter nya byten i skogen

På jakt efter nya byten i skogen

För många är det en otroligt kick att jaga. Att veta att man har makt över liv och död i sina händer i form av ett gevär. Att ödet hos rådjuret, vildsvinet, älgen eller vad det nu är för djur som springer i skogen är helt upp till dig och ditt vapen. Jägarna känner adrenalinet pumpa när vildsvinet blottar sitt fula tryne och man sätter fingret mot avtryckaren. Om allt går som du önskar fallet djuret till marken med en kula mellan ögonen. 

Jakt kan ske av många skäl. En del jagar för att få föda. För att inte svälta ihjäl. Här i Sverige säljs det en hel del vilt kött, men ärligt talat hade nog människor i det här landet haft mat att äta även om det inte vore för jakten i skogen. Därför sker en hel del av jakten också av rena rekreationsskäl. Man jagar helt enkelt för att det är roligt och en spännande upplevelse tillsammans. Jägarna är helt enkelt ute efter den där kicken som beskrevs inledningsvis. 

 

 

Jakten är säsongsbaserad

Dock är jack relativt reglerat. Vem som helst kan inte ta ett vapen och gå ut i skogen och försöka ta kål på första bästa djur. Jakt på djur är säsongsbaserat. Älg får till exempel bara jagas under en begränsad del av året, och när på året det sker skiljer sig åt med någon månad beroende på var i landet jakten bedrivs. 

Det är nog ganska bra att det inte är fri jakt. Annars hade människan med all säkerhet överjagat, ungefär som vi överfiskar och överanvänder naturens resurser. Djur hade riskerat att dö ut fortare. Som jägare måste du inse att du har stor makt och därmed också ett stort ansvar. Att jaga är ingen lek. Med ditt gevär i nävarna är det du som leker Gud för älgarna och rådjuren i skogen.