jakt

Historien om fisken som blir större

Historien om fisken som blir större

Vi har nog alla hört jakthistorier som förändrats för varje gång den berättas. Inte sällan är det en släkting, en gammal farbror kanske, som vid varje släktmiddag ska berätta om hur han fångade en stor jäkla gädda, gös, lax eller vad det nu var för trofé den där gången som ingen orkar minnas längre när det var. Detaljen i historien är dock storleken på fisken. För varje gång som personen berättar om sin jakt och fiskelycka tycks bytet växa med en halv decimeter. Den blir bara större och större för varje tillfälle som historien dras. 

 

Jaktlycka ger status 

Detta är inget ovanligt exempel på hur en överdrift tenderar att fortsätta överdrivas för att behålla nyhetsvärdet, och just fiskeexemplet med den växande fisken är en klassiker i jaktsammanhangen. Anledningen kan man bara spekulera i, men att det ligger mycket prestige i jakt och fiske som sport är det nog få som betvivlar. Att fälla det största bytet ger såklart inte bara mat på bordet för en kväll, utan mycket status jägare emellan och det blir lätt en tävling – officiellt som inofficiellt – att exempelvis fånga största fisken. 

 

 

Fiske en populär hobby 

Det finns exempelvis många historier om gammelgäddan i sjön som ingen någonsin lyckats fånga – men som du gett dig katten på att du bara ska få på kroken. Även om du inte får fast gammelgäddan finns det mycket annat trevligt med fiske. Många finner stort lugn i att ro ut med en eka tidigt, tidigt på morgonen när fisken sägs nappa bättre, och helt enkelt bara existera i sitt eget metande. Det blir som en slags meditation, terapi och flykt i samma paket. Andra triggas av adrenalinet som pumpar när man får någonting på kroken och får ett rus av spänningen att se vad det är man har fångat. Kanske gammelgäddan?